Üdvözöllek az oldalamon! Csengeri-Paréj Kitti vagyok, gyógypedagógus és mozgásterapeuta, a Törpitorna Mozgáskuckó megálmodója, megalapítója. 

Végzettségemet tekintve gyógypedagógusként diplomáztam le 2014 nyarán, a Kaposvári Egyetemen, tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányon. 2014. tavaszától a dunaújvárosi Útkeresés Segítő Szolgálatnál dolgozom, egyéni fejlesztést/felzárkóztatást végzek a bölcsődés korosztálytól egészen a felső tagozatos korú gyermekekkel. Már a főiskolai tanulmányaim előtt felkeltették az érdeklődésemet a különböző mozgásterápiák. Szakdolgozatomban is ebben a témában végeztem kutatást. Célom volt, hogy idővel majd ilyen irányba képezzem tovább magam, hiszen a mozgást minden sikeres fejlesztés kulcsának, alapjának tartom. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen ezt nagyon hamar sikerült megvalósítanom.

A munkám során nagyon széles a gyermekek életkorát és problémáit tekintve a spektrum, szinte minden esetben felfedezhetőek az organikus éretlenség tünetei a gyermekeknél. Miután 2015 tavaszán elvégeztem a BHRG Alapítványnál az Állapot – és Mozgásvizsgálatot napi szinten használni kezdtem, majd 2016. tavaszán az Egyéni Tervezett Szenzomotoros Tréningből (TSMT-I) tettem sikeres vizsgát. Tudtam, hogy a TSMT elvégzése után még eredményesebben tudom végezni a munkám,  lehetőségem nyílik  pozitív, kilátásokkal teli irányba terelni a velem kapcsolatban álló gyermekek sorsát. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen azok közé tartozom, akik még személyesen Lakatos Katalintól, a TSMT és HRG terápia módszerének kidolgozójától tanulhatott. Igyekszem a tőle átvett személetmód alapján dolgozni a mindennapokban, szavai sokunknak a gondolkodásába égtek. A terápia eredményessége mindig a terapeuta-szülő-gyermek együttes munkájától függ, hiszen az esetek többségében a terapeuta útmutatása alapján home-tréning formájában zajlik a fejlesztő torna, így az eredmény még inkább látványos a szülő számára is, a befektetett munka megtérül. 

2019. februárjától mentorként is együttműködtem az anyaintézményünkkel, a BHRG Alapítvánnyal. A képzési rendszer átalakult, így a leendő terapeuták már nem a központban, Budán végezhetik el a gyakorlati részt, hanem az ország különböző pontjain választhatnak maguknak a mentorok közül hospitáló helyet, ahol már végzett, gyakorlattal rendelkező terapeuták munkáját figyelik meg, szereznek tapasztalatokat.

Emellett a magánéletben két kisfiú büszke anyukája vagyok. Az első gyermekünk születése után saját mozgáskuckómban kezdtem foglalkozni a TSMT tornával a babázás, gyermeknevelés mellett. Így gyermekeim fejlődése, cseperedése során is tudom, mire kell, hogy odafigyeljek, mire szükséges nagyobb figyelmet fordítani. Ez megnyugvást ad számomra és férjem számára is. 

Szülőként mindig is elsődleges szempont volt, hogy olyan ellátást, szakmai munkát nyújtsak, mellyel én is elégedett lennék. Ehhez fontos, hogy tudásom folyamatosan frissítve legyen, hogy mindig naprakész tanácsokkal tudjam ellátni a családokat és folyamatosan szélesítsem látóköröm, illetve elengedhetetlen egy olyan baba- és gyermekbarát hely, ahol minden életkorú gyermekkel otthonosan érzi magát a hozzám érkező család, amihez mozgáskuckómban minden feltételt igyekszem biztosítani.

2021 októberétől csoportos szenzomotoros fejlesztéseket is tartok már a Duna Kid Centerben, melyről pontosabb információkat a Szolgáltatásaim menüpont alatt, illetve a  Duna Kid Center facebook oldalán olvashatnak a kedves érdeklődők!


VÉGZETTSÉGEIM, SZAKMAI TANULMÁNYOK

2014. Kaposvári Egyetem: gyógypedagógus (tanulásban akadályozottak szakirány) 

2015. Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (BHRG) Alapítvány : Állapot- és mozgásvizsgálat (ÁMV) diagnosztika

2016. BHRG Alapítvány: Egyéni Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT-I): egyéni mozgásterapeuta

2019: BHRG Alapítvány: A fascia rendszer és a TSMT összefüggései

2020. BHRG Alapítvány: Szemelvények a neurológia köréből gyermekekkel foglalkozó szakemberek számára című továbbképzésen

          BHRG Alapítvány: Neuro-szenzomotoros képzések interdiszciplináris modellje című képzés (Alapmodul)

2021. BHRG Alapítvány: A fejlődő agy - konferencia

2021. BHRG Alapítvány: A neuro-szenzomotoros szemléletű Longitudinális Komplex Vizsgálat (LongiKid) felvételének és értékelésének szempontjai